Slecht mobiel bereik

Slecht mobiel bereik is een serieus probleem

Goed mobiel bereik is tegenwoordig een basisbehoefte, maar in de praktijk zien we dat dit in veel gebouwen nog niet goed geregeld is. Naast frustratie en ergernis zorgt slecht bereik ook voor verminderde productiviteit, klanttevredenheid en in sommige gevallen zelfs veiligheid. 

Toch worstelen duizenden bedrijven en instellingen met dit probleem. Moderne gebouwen zijn vaak te goed geïsoleerd om mobiele signalen door te laten. Dit zorgt voor gemiste oproepen, haperende data en gefrustreerde medewerkers.

Benieuwd hoe je slecht mobiel bereik in jouw organisatie of pand kunt aanpakken? Lees dan snel verder!

Slecht mobiel bereik?

Vraag vrijblijvend onze SiteSurvey aan en we lossen het voor u op!

Gijs1
Gijsbert van de Steeg Owner / Business development

Stap 1 van 2

Provider

Wat is slecht mobiel bereik?

Bij slecht mobiel bereik spreken we over een situatie waarin het mobiele signaal niet sterk genoeg is om stabiele telefonie- en internetverbindingen in stand te houden. 

Dit zorgt voor slechte gesprekskwaliteit, verbroken verbindingen en trage of haperende mobiele data. Dit merkt u bijvoorbeeld aan telefoongesprekken die wegvallen, berichten en WhatsAppjes die vertraagd binnenkomen en het voortdurend laden van apps of websites zonder resultaat.

Het probleem van slecht mobiel bereik doet zich vooral binnen gebouwen voor. Moderne constructies worden steeds beter geïsoleerd met materialen zoals beton, staal en isolatieblokken. Deze bouwmaterialen zijn funest voor de kwaliteit van mobiele signalen. Hierdoor ontstaat binnen het gebouw een soort “kooi van Faraday”, waarbij de signalen van buitenaf onvoldoende binnen kunnen komen. 

Ook de ligging van het gebouw speelt een belangrijke rol. Hoe verder verwijderd van een zendmast, hoe zwakker het signaal binnenkomt.

Hoewel slecht mobiel bereik door velen alleen als hinderlijk wordt gezien kan het in zakelijke en publieke omgevingen grote gevolgen hebben. Denk aan vertraagde communicatie bij spoedeisende situaties in zorginstellingen, gemiste commerciële kansen in hotels en verminderde productiviteit in kantoren en industriële omgevingen.

Slecht mobiel bereik is dus meer dan frustratie. Het is een serieus probleem dat de aandacht van zowel ondernemers als particulieren verdient. In het vervolg van deze pagina leest u precies hoe u dit probleem effectief kunt oplossen.

Waarom is goed mobiel bereik zo belangrijk?

In een tijd waarin we altijd en overal bereikbaar willen en moeten zijn, is goed mobiel bereik een basisbehoefte. 

Dit geldt vooral voor organisaties en bedrijven waar betrouwbaar mobiel bereik belangrijk is voor de dagelijkse (werk)processen. 

Goed mobiel bereik zorgt ervoor dat medewerkers altijd en overal optimaal kunnen communiceren, ongeacht hun locatie binnen het gebouw. Dit betekent minder tijdverlies door slechte verbindingen en hogere productiviteit omdat belangrijke informatie snel gedeeld kan worden. Effectieve communicatie verhoogt bovendien de kwaliteit van het werk, vermindert frustraties onder medewerkers en zorgt voor een prettige werkomgeving.

In sectoren zoals zorginstellingen, scholen, en industriële omgevingen kan goed mobiel bereik letterlijk van levensbelang zijn. Denk bijvoorbeeld aan communicatie bij calamiteiten of het gebruik van alarmeringssystemen. Betrouwbaar mobiel bereik zorgt ervoor dat personeel direct bereikbaar is en in noodsituaties snel en adequaat kan reageren.

Voor sectoren als hotels en horeca is mobiel bereik belangrijk om klanten een goede ervaring te bieden. Gasten verwachten tegenwoordig snelle mobiele verbindingen tijdens hun verblijf. Wanneer deze verwachting niet waargemaakt wordt, kan dit leiden tot frustraties, negatieve reviews en resulteren in het aantrekken van toekomstige klanten. Omgekeerd zorgt goed mobiel bereik juist voor positieve reviews, tevreden gasten en terugkerende bezoekers.

Concurrentievoordeel met goed mobiel bereik

Organisaties die investeren in goed mobiel bereik onderscheiden zich van concurrenten die dit nog niet optimaal geregeld hebben. 

In veel sectoren is goede bereikbaarheid inmiddels een voorwaarde om serieus genomen te worden als betrouwbare partner, werkgever of dienstverlener. Door aandacht te besteden aan een goede mobiele infrastructuur kunt u uw concurrentiepositie aanzienlijk versterken.

Goed mobiel bereik vormt de ruggengraat van moderne communicatie, beïnvloedt de efficiëntie van organisaties, verhoogt de veiligheid binnen gebouwen en zorgt voor tevreden medewerkers en klanten.

Oorzaken van slecht mobiel bereik

Slecht mobiel bereik ontstaat zelden uit het niets. Vooral in westerse landen zoals Nederland is de mobiele dekking goed geregeld met voldoende zendmasten per provider. 

Vaak zorgt een combinatie van factoren voor problemen op het gebied van mobiel bereik. Om dit aan te kunnen pakken is het belangrijk eerst de oorzaken helder in beeld te hebben.

Een van de meest voorkomende oorzaken van slecht mobiel bereik ligt in de constructie en de materiaalkeuze van het gebouw. Moderne gebouwen worden steeds vaker gebouwd met het oog op energiezuinigheid en isolatie. Hierbij worden materialen zoals beton, staal, glas en speciale isolatiematerialen gebruikt. Hoewel dit zorgt voor optimale isolatie tegen warmte en kou, blokkeert het ook het mobiele signaal. 

Hierdoor ontstaat het bekende fenomeen van een „kooi van Faraday”, waarin mobiele signalen slecht of zelfs helemaal niet doordringen.

Klaar met slecht mobiel bereik?

BaseCom is de marktleider op het gebied van mobiel bereik in gebouwen. Neem contact met ons up en ervaar het genot van perfect mobiel bereik in uw pand!

Contact
Pexels Olly 3974773

Locatie tot zendmast

De fysieke afstand tot de dichtstbijzijnde zendmast speelt ook een grote rol in de kwaliteit van het mobiele bereik. Gebouwen die zich aan de rand van een zendgebied bevinden of in landelijke gebieden liggen hebben vaker last van zwakkere mobiele signalen. 

Vooral grote afstanden zorgen ervoor dat het signaal sterk verzwakt aankomt. Dit heeft direct invloed op de verbinding en gesprekskwaliteit.

Mobiele storing door elektronische apparatuur

In kantoren, fabrieken, ziekenhuizen en andere drukke gebouwen staan vaak veel elektronische apparaten dicht bij elkaar opgesteld. Dit kan storing veroorzaken, wat leidt tot verstoring van het mobiele bereik. 

Apparatuur zoals wifi-routers, magnetrons, medische apparatuur en industriële machines kunnen het mobiele bereik negatief beïnvloeden, vooral als deze apparaten niet goed geïnstalleerd of afgeschermd zijn.

Capaciteit van het mobiele netwerk

Het mobiele netwerk heeft, net zoals ieder communicatienetwerk, een maximale capaciteit. In omgevingen waar veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van mobiele apparaten, zoals drukke kantoren, parkeergarages, hotels, evenementenlocaties en onderwijsinstellingen, raakt het netwerk sneller overbelast. Hierdoor ontstaan vertragingen, haperingen en kunnen gesprekken zelfs helemaal wegvallen.

Omgevingsfactoren en geografische ligging

Ook de natuurlijke omgeving speelt een belangrijke rol bij mobiel bereik. Heuvelachtige gebieden, dichte bebossing of stedelijke gebieden met hoge gebouwen kunnen ervoor zorgen dat mobiele signalen moeilijk doordringen tot binnen in gebouwen.

Zelfs weersomstandigheden zoals zware regen of sneeuwval kunnen invloed hebben op signaalsterkte en -kwaliteit van het mobiele bereik in uw pand.

Door deze oorzaken in kaart te brengen wordt helder hoe het netwerk in uw pand geoptimaliseerd kan worden. 

In de volgende secties bespreken we hoe deze problemen aangepakt kunnen worden, zodat uw organisatie ook profiteert van optimaal mobiel bereik.

Slecht mobiel bereik in verschillende sectoren

Hoewel slecht mobiel bereik overal voor problemen zorgt, zijn de uitdagingen per sector vaak erg specifiek. 

Hieronder belichten we een aantal sectoren waar slecht mobiel bereik grote gevolgen kan hebben en waar maatwerkoplossingen noodzakelijk zijn.

Slecht mobiel bereik in kantoren

In kantoren en bedrijfsgebouwen zijn medewerkers afhankelijk van een goede mobiele communicatie voor dagelijkse werkzaamheden. Veel kantoren bevinden zich bovendien in hoogbouw of complex ontworpen panden met veel glas en staal, wat het signaal sterk verzwakt.

Al in 2019 schreef het Financieele Dagblad (https://fd.nl/ondernemen/1309118/mooi-kantoor-jammer-dat-je-er-niet-kunt-bellen) bijvoorbeeld over De Rotterdam in Rotterdam, een prachtig nieuw kantoorpand waar het nagenoeg onmogelijk was om binnen te bellen. Dit werd onder andere veroorzaakt door raamfolie om de zon buiten te houden en door de keuze` voor materialen van de ombouw van het kantoorgebouw.

Slecht mobiel bereik leidt hier al snel tot vertraging, irritatie en verminderde productiviteit. 

Denk aan telefoongesprekken met klanten die telkens wegvallen of belangrijke e-mails die niet tijdig geladen worden. Daarnaast zorgt slecht bereik ervoor dat werknemers minder mobiel kunnen werken binnen het gebouw, wat de flexibiliteit beperkt en invloed heeft op samenwerking en efficiency.

Slecht mobiel bereik in ziekenhuizen

In ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en medische centra kan slecht mobiel bereik een gevaar vormen voor patiëntenzorg. Zorgprofessionals vertrouwen op mobiele communicatie voor spoedsituaties, onderlinge coördinatie en alarmeringssystemen.

Slecht mobiel bereik in een ziekenhuis kan ervoor zorgen dat er vertraging optreed tin het geval van noodgevallen. Mobiel bereik kan het verschil maken tussen snel of te laat ingrijpen, een erg belangrijk onderdeel van een goed functionerend ziekenhuis. Kelders, operatiekamers en afdelingen met zware medische apparatuur hebben vaak last van slecht mobiel bereik.

Naast medisch professionals is het natuurlijk ook voor de bezoekers van een ziekenhuis erg belangrijk dat er goed mobiel bereik is. Denk bijvoorbeeld aan het inlichten van familie, of om bezig te blijven terwijl ze opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Slecht mobiel bereik in hotels of horeca

Gasten verwachten tegenwoordig overal perfect mobiel bereik. Slecht bereik in hotels, restaurants en resorts leidt direct tot negatieve ervaringen en kan zorgen voor minder herhaalbezoeken en slechte online recensies.

Slecht mobiel bereik frustreert gasten. Ze kunnen hun berichten niet versturen, hebben moeite met videobellen of kunnen geen route opzoeken of werkmails checken. Dit is voor veel gasten onacceptabel. Het gevolg: minder herhaalbezoeken en een grotere kans op negatieve mond-tot-mondreclame. 

Niet alleen gasten, maar ook medewerkers zijn afhankelijk van een goed mobiel netwerk. Denk aan het opnemen van bestellingen via tablets en interne communicatie en snelle opvolging van klantverzoeken.

Voor hotels en horecagelegenheden is investeren in goed mobiel bereik een goede investering in klanttevredenheid en omzet.

Slecht mobiel bereik in scholen

Scholen en universiteiten maken steeds vaker gebruik van digitale leermiddelen en online platforms. Een slecht mobiel signaal kan het leerrendement verminderen.

Studenten en docenten maken dagelijks gebruik van hun mobiele apparaten om digitaal lesmateriaal te raadplegen, opdrachten in te leveren en online samen te werken.

Slecht mobiel bereik maakt toegang tot deze essentiële online leerplatforms en digitale leermiddelen lastig of zelfs onmogelijk, waardoor het onderwijsproces wordt vertraagd en minder effectief wordt.

Universiteitscampussen zijn vaak groot en complex met meerdere gebouwen en verdiepingen. Dit zorgt voor slechte mobiele dekking.

Wanneer docenten, medewerkers en studenten elkaar niet makkelijk kunnen bereiken, leidt dit tot verwarring, frustratie en inefficiëntie.

Ook brengt slecht mobiel bereik veiligheidsrisico's met zich mee. Bij een noodgeval is snelle en betrouwbare communicatie van levensbelang.

Oplossingen voor slecht mobiel bereik

Slecht mobiel bereik is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar. 

Afhankelijk van de oorzaak en de locatie kunnen verschillende technieken worden toegepast om het signaal te versterken en de mobiele dekking structureel te verbeteren. BaseCom biedt op maat gemaakte oplossingen die geschikt zijn elke sector, van kantoren en zorginstellingen tot hotels en industriële complexen.

SmartCoverage

SmartCoverage is een geavanceerd systeem dat zwakke mobiele signalen opvangt, versterkt en opnieuw verdeelt binnen een gebouw. 

Dit gebeurt via een geavanceerde combinatie van externe antennes en binnenversterkers, die zorgen voor een gelijkmatige dekking op alle verdiepingen. Deze oplossing is ideaal voor gebouwen met dikke muren, veel staalconstructies of een afgelegen ligging.

De voordelen van SmartCoverage:

  • Directe verbetering van het signaal in alle ruimtes waar eerder slecht bereik was.
  • Ondersteuning van meerdere providers, zodat zowel medewerkers als bezoekers profiteren van beter bereik.
  • Energiezuinig en duurzaam, met minimale impact op bestaande infrastructuur.

Voordat een oplossing wordt geïmplementeerd, voert BaseCom een Site Survey uit. Dit is een uitgebreide meting van het mobiele signaal binnen en rondom het gebouw. Door exacte signaalsterktes en zwakke plekken in kaart te brengen wordt een oplossing bedacht die aansluit op het pand waar de Site Survey wordt uitgevoerd. 

Slecht mobiel bereik per provider

In Nederland zijn 3 providers met een eigen netwerk; KPN, Odido en Vodafone. Daaronder vallen kleinere providers die weer gebruik maken van deze 3 mobiele netwerken.

In totaal zijn er 13 providers in Nederland die gebruik maken van de drie bovengenoemde mobiele netwerken. De mobiele dekking van de 3 hoofdnetwerken kan verschillen, hoewel we tegenwoordig in Nederland praktisch overal voldoende dekking hebben. Er is alleen een probleem met de afspraken omtrent de dekking van de Nederlandse mobiele providers; ze zijn geen van allen verplicht om ook goede dekking ín gebouwen aan te bieden.

Ben je benieuwd naar providerspecifieke informatie over dekking en problemen? Via onderstaande pagina's krijg je meer informatie over de mobiele dekking van de afzonderlijke providers. Daarnaast gaan we verder in op de oplossingen om het mobiele bereik bij deze providers te verbeteren in jouw gebouw.

Veelgestelde vragen

Een oplossing voor slecht mobiel bereik in kantoren is bijvoorbeeld het installeren van een SmartCoverage-systeem, mobiele repeaters of een DAS-systeem om het signaal te versterken. Een Site Survey helpt bij het bepalen van de beste aanpak voor uw situatie.

Ja, de meeste moderne signaalversterkers en DAS-systemen ondersteunen 5G en zijn toekomstbestendig, zodat u voorbereid bent op verdere uitrol van 5G-netwerken.

In sommige gevallen kunt u het signaal verbeteren door bijvoorbeeld dichter bij een raam te staan of een wifi-oproep te gebruiken. Voor structurele oplossingen is echter vaak een professioneel systeem nodig.

Slecht mobiel bereik kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals dikke muren van beton of staal, afstand tot zendmasten, storing van andere apparaten en overbelasting van het mobiele netwerk door te veel gebruikers.

Een Site Survey is een uitgebreide analyse van het mobiele bereik in en rond een gebouw. Hiermee wordt vastgesteld waar de zwakke plekken zijn en welke oplossing het meest geschikt is om het bereik te verbeteren.

Een repeater is een eenvoudige oplossing die een bestaand mobiel signaal versterkt en opnieuw uitzendt. Een DAS-systeem (Distributed Antenna System) is een uitgebreid netwerk van antennes die het mobiele signaal door een groot gebouw verspreiden, ideaal voor villa’s, ziekenhuizen, kantoren en hotels.

De kosten voor het verbeteren van uw mobiele bereik variëren afhankelijk van de gekozen oplossing en de grootte van het gebouw. Een Site Survey helpt om een passend plan en budget op te stellen voor uw situatie.

Nee, niet alle signaalversterkers werken altijd voor alle mobiele providers. Professionele oplossingen zoals SmartCoverage zijn hierin uniek en ondersteunen meerdere mobiele netwerken tegelijk.